Az ezüst, mint orvosság

Az ezüst sokoldalú és jótékony hatása régóta elismert. Az ősi Görögországban, Rómában, Főniciában és Macedóniában már használatos volt különböző fertőzések kezelésére, megelőzésére, Hippokratész – az „orvosok atyja” – szerint az ezüst kiválóan alkalmas vágott sebek gyógyítására, szívproblémákra, nagyra becsülte vértisztító, valamint fertőtlenítő hatását.
Későbbiekben felismerték hasznosságát kolera, szifiliszgyógyításban, és epilepsziás rohamoknál is. Napóleon és Alexander cár is kiválóan alkalmazta folyóvizek tisztítására, mely után az alkalmassá vált emberi fogyasztásra. Ezt a gyakorlatot alkalmazták első és második világháború során is. Amerikában az újszülötti vakság megelőzésére a mai napig is alkalmazzák.

1861-ben Thomas Graham felfedezte, hogy bizonyos alkotók keresztül tudnak hatolni a sejtfalon, míg egyes alkotók nem, ezeket az alkotókat, melyek áthatolnak a sejtfalon, hívjuk kolloidoknak. 1910-re Henry Crookes dokumentálta, hogy bizonyos fémek, pl az ezüst, amikor kolloid állapotban vannak, erős fertőtlenítőhatással rendelkeznek, de az emberi szervezetre nincs káros hatása.

1900-tól 1940-ig több mint egy millió ember kapott intravénás ezüstöt. Használatának indoka az volt, hogy a gyógyhatású ezüst antimikrobás.

Az 1970-es évek elején a wisconsini egyetem kutatói – a NASA-val kötött szerződés keretében- meghatározták az ezüst élettani hatásait. Ezek a kutatók képesek voltak az ezüst ionok halálos hatását is kimutatni mikroorganizmusoknál.

A vírusokban, baktériumokban, gombákban és parazitákban különböző enzimek segítik a kórokozók anyagcseréjét. Az ezüstkolloid ezeknek az enzimeknek gátolja az optimális működését, így okozva a kórokozó pusztulását, melyhez nagyjából hat percre van szüksége.

Sikeresen alkalmazható torokgyulladás, nyelv-gyulladás, szájnyálkahártya gyulladás és –sérülés, fogínypanaszok, fogszuvasodás, légzőszervi és orrüregi fertőzések, influenza, szamárköhögés, tüdőgyulladás, fülgyulladás, szemgyulladás, kötőhártyagyulladás, gyomorfekély, bélpanaszok és candida fertőzés kezelésére. Sebre, horzsolásra ezüstkolloiddal átitatott kötszert vagy sebtapaszt téve a gyógyulási idő lerövidíthető.