Foglalási típusok

Egy ékszernek alapvetően meg lehet változtatni a kinézetét drágakövek alkalmazásával, és azok foglalatával, tehát a foglalat fontos szerepet játszik az ékszer formájában, amely az ékszer drágakövet tartó része.

Az alábbiakban a teljesség igénye nélkül áttekintjük a lehetséges foglalási jellegeket.

Külön kell említenünk az átfúrt drágakövek foglalását, mely egy stifttel történik és egy záróelem végérvényesen a gyűrűsínhez rögzíti a követ.

A kabosonra vagy fazettára csiszolt drágaköveket a következőképpen lehet rögzíteni magához az ékszerhez:

1. Egyszerű tokos (zárt vagy szekrény, button) foglalatban egy nemesfém szalag öleli körbe a drágakövet és kapcsolódik a foglalat alját képező lemezhez és így erőteljesen védi a követ az esetleges sérülésekkel szemben.Folyamatosan bővülő árukészletünk legfontosabb jellemzője az eladhatóság!

2. A karmos foglalat, a gyűrűsínből kiemelkedő, nyitott villás foglalat, amely a fazettált követ a külső élénél, rundisztnál, (mely a kő legszélesebb része) tartja és kapcsolja össze a gyűrűsínnel a foglalat karmain keresztül. Ezt akkor használják, ha meg akarják mutatni az átlátszó, csiszolt követ.

3. Körbefútó, karmazált foglalt, ahol egy központi követ általában 6-8-10-12 apróbb drágakő ölel körbe.

4. Feszített foglalat, egy olyan foglalattípus, amelynél a szétvágott gyűrűsín két vége közé, a sín széthúzásával helyezzük be a követ. Ez a foglalat a gyűrűsín szorítóerejére épül, amit a kőre két ponton fejt ki.

5. Illúzió foglalat, amikor a kő mérete optikailag nagyobbnak látszik a foglalat körüli rész kialakítása miatt. Ez a hatás a nemesfém gyémántszilánkkal történő vésésével érhető el.

6. Káré foglalatnál, amit neveznek még soros vagy szalagos foglalásnak a fazettált köveket az ékszer anyagából vésővel felszúrt fémtüskével rögzítik, amit golyó formára alakítanak egy gyöngyöző segítségével.

7. Pavé foglalatnál több apró kerek követ sorosan egymás mellé foglalnak, rögzített foglalatnak is hívjuk. Ez a fajta foglalás káré foglalatokból áll.

8. A csatorna foglalatot egy sor téglalap vagy bagett alakú kő biztonságos rögzítésére használják. A csatorna két szélére készítenek egy szegélyt, és a kő két végére rányomják a fémet, így a kövek összefüggő hatást keltenek.

Csatorna
Illúzió
Karmazált
Karmos
Pavé
Tokos