Jeanne d’Arc ezüst gyűrűje

Az ezüst gyűrű, mely Jeanne d’Arc ujján díszelgett valaha, egy londoni árverésen elképesztően magas, 297 ezer fontos (115 millió forintos) áron egy francia alapítvány tulajdonába került.

A 15. századi források szerint a Szűz valóban hordott gyűrűt, méghozzá kettőt is, szokása volt csata előtt meg is csókolni az egyiket.

1920-ban szentté avatott orléans-i szűz iránti érdeklődés lángja újra felcsapott az elmúlt években. Egy brit arisztokrata hölgy, Ottoline Morrell ékszeres dobozában volt egy középkori ezüstgyűrű, amely a családi hagyományok szerint Jeanne d’Arcé volt. Ő egy festőnek, Augustus Johnnak adta az ékszert, aki 1914-ben eladta. Új tulajdonosa egy illusztrációt készíttetett róla, így biztosak lehetünk abban, hogy ez a gyűrű azonos azzal, amelyet elárvereztek. Az ékszert később egy árverésen James Hasson, egy Charles de Gaulle környezetéhez tartozó orvos vette meg (1947-ben 175 fontot fizetett érte). Ő volt az, aki összeállított egy családtörténetet, amelyben Lady Ottoline felmenőit egészen Beaufort bíborosig vezette vissza ,(tudni véljük, hogy a kivégzés után egy gyűrű Henry Beaufort angol bíboros tulajdonába került, aki jelen volt Jeanne d’Arc halálánál) és minden generációban megjelölte azt a személyt, akire Johanna gyűrűje szállt.

Forrás: Index.hu