Óra – Idő

Mindennapi életünkben az idő az események látszólag folyamatos sorrendjének érzékelésére utal. A valóság változásának mozgásának egyik alapvető jellemzője, létformája.

Az idővel azt fejezzük ki, hogy ezek a történések az egymást követő mozzanatok összefüggő folyamatai.

A legkorábbi időmérő eszközöket a régi Egyiptomban találták fel. A napóra egy egyszerű változatát az árnyékórát használták. Ugyancsak Egyiptomban alkalmazták a vízórát rövidebb időtartamok mérésére. Különösen a középkorban használták a homokórát.

Az első mechanikus órákat a XIII. század vége felé készítették. Kisebb méretű, háztartásokban is alkalmazható változataik a XVI. században fejlődtek ki. Ekkor jelentek meg a zsebórák és karórák is. A XX. század elején az olcsó, nagy tömegben gyártott mechanikus karórák mindenki számára elérhetővé váltak. Valamikor a hetvenes években jelentek meg az első kvarcórák és ezzel megkezdődött a mechanikus időmérő eszközök végkorszaka. Az emberek általában jobban szeretik a mutatós ( analóg ) megjelenítésű órákat, ezért ma leggyakrabban olyan “digitális” órákkal találkozhatunk ami analóg kijelzésű.

Ma már csak méregdrága, különleges, kis sorozatú órákban alkalmaznak teljesen mechanikus szerkezetet. Ezüst óráink széles választéka áll rendelkezésére!