Selyemfény

Sokan kedvelitek az olyan ékszereinket, amiknek a felülete fényes és matt is egyszerre. Ez egy nagyon szép kontrasztot alkot, főleg akkor, ha a színek is különböznek.
A matt vagy más néven selyemfényt úgy érjük el, hogy az ékszer felületét egy finom csiszolóeszközzel kezeljük. A fényes ékszerek pedig a tökéletes polírozásnak köszönhetik ragyogásukat.
Használja bátran az ékszereket, hisz bármelyiket újjá tudjuk varázsolni ezekkel a technológiákkal. Időnként érdemes is gondolni erre, hiszen a használat során természetes, hogy a csillogásuk egy picit csökken.

Egy kicsit részletesebben:

Mattírozás

Mi a különbség a fényes, a finom matt, és a durva matt megmunkálású felületek tartóssága között? Nagyon szép kontrasztot ad egy fényes és egy matt felület egymás mellett, különösen, ha színeikben is különválnak a fémek. Nem árt némi információt szerezni az alkalmazott felületi kidolgozásokról. A mattírozás úgy készül, hogy a fémfelszínt, keményebb, durvább eszközökkel (pl. gyémánt maró, kefe, homok- vagy szemcsefúvóval) munkáljuk meg, hogy egyenletes, mikroszkopikus méretű barázdákat hozzunk létre a fém felületén. Ha csak nagyon finom szemcsézetű anyaggal mattírozunk, selymes hatást érünk el. Ha a mattírozónk felülete durva, mélyebb, plasztikusabb mattírozást tudunk készíteni. Ezek a parányi „fémtaréjok” az ékszer viselése közben óhatatlanul, elkenődnek, és egy fényes kis felületet hagynak maguk mögött. Ezért a mattított felületek idővel „kifényesednek”. Természetesen minél durvább felületet hoztunk létre ez a folyamat annál hosszabb időn át megmarad.

mattirozas